Μινωική έπαυλη Μακρύ Γιαλού

Η θαυμάσια θέση του Μακρύ Γιαλού, δεν ήταν δυνατό να αγνοηθεί από τους Μινωίτες, που άφησαν σημαντικά ίχνη κατοίκησης. Η σημαντικότερη μινωική θέση της περιοχής είναι η έπαυλη που βρίσκεται στη θέση Πλακάκια του Μακρύ Γιαλού, δυτικά του σημερινού οικισμού, και χρονολογείται στην ΥΜ Ιβ περίοδο (1480 – 1425 π.Χ.). Από αρχιτεκτονικής άποψης αποτελεί μικρογραφία ενός μινωικού ανακτόρου και βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα όρμο, όπου πιθανότατα υπήρχε λιμάνι, και έλεγχε την αγροτική παραγωγή της παράλιας πεδιάδας και το ναυτικό εμπόριο της νότιας ακτής.

Minoiki Epavli 2

Το κτηριακό συγκρότημα αναπτύσσεται γύρω από κεντρική αυλή και οι χώροι διαμορφώνονται με πλακόστρωτα δάπεδα και τοίχους επιστρωμένους με κονίαμα. Εκτός από τους κύριους χώρους του συγκροτήματος υπήρχαν οι βοηθητικοί χώροι, οι αυλές και χώροι όπου τελούνταν λατρεία. Η έπαυλη καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Minoiki Epavli
Από τα κινητά ευρήματα τα πιο σημαντικά ήταν πήλινα και λίθινα αγγεία, ειδώλια και ένας σφραγιδόλιθος από με παράσταση ιερού πλοίου, μιας ιέρειας και ενός ιερού φοινικόδενδρου στη μέση. Η αρχιτεκτονική, ο μικρός αριθμός οικιακών χώρων και η σπουδαιότητα των ευρημάτων, μαρτυρούν το θρησκευτικό χαρακτήρα της έπαυλης που δεν αποκλείεται να αποτελούσε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο της γύρω περιοχής.

πηγη για φωτό: http://www.sitiainfo.gr

Η ρωμαϊκή έπαυλη του Μακρύ Γιαλού

Στα όρια του σημερινού οικισμού, σε θέση με εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα, βρίσκεται η ρωμαϊκή Έπαυλη του Μακρύ Γιαλού. Σήμερα είναι ορατά τα θεμέλια της έπαυλης, που αποτελεί τμήμα μεγαλύτερης εγκατάστασης και χρονολογείται από τον 1ο π.Χ. ως τον 3o αι. μ.Χ.

Romaiki epavli
Η έπαυλη διέθετε δωμάτια και αποθηκευτικούς χώρους γύρω από κεντρική αυλή αλλά και ένα λουτρικό συγκρότημα με υπαίθρια δεξαμενή. Ένα μεγάλο δωμάτιο με πολυτελές δάπεδο χρησίμευε ως αίθουσα υποδοχής. Η είσοδος της έπαυλης είχε ψηφιδωτό δάπεδο με γεωμετρικό και φυτικό διάκοσμο. Τα δάπεδα και οι τοίχοι των κυρίως δωματίων είναι επενδυμένα με μαρμάρινες πλάκες. Εκτός από τους κύριους χώρους αποκαλύφθηκαν ακόμη ένα ταφικό δωμάτιο με κτιστό τον χώρο της κύριας ταφής, και ένας μαγειρικός φούρνος με αψιδωτό άνοιγμα που περιείχε στάχτη.

Romaiki Epavli 2
Στο νοτιοανατολικό τμήμα ήταν το λουτρικό συγκρότημα (βαλανείο), με δάπεδό και σκαλοπάτια επενδυμένα με μάρμαρο, που κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος της έπαυλης. Ένα μεγάλο ψηφιδωτό με γεωμετρικές παραστάσεις βρέθηκε στον υπαίθριο χώρο δίπλα στην πισίνα. Σε μια σύληση του χώρου πιθανότατα από πειρατές των βυζαντινών χρόνων οφείλεται πιθανότατα η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία κινητών ευρημάτων μέσα στα τόσο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα.