Η τοποθεσία

Ο Μακρύ Γιαλός είναι ένα πολύ γνωστό παραλιακό θέρετρο στη νοτιο-ανατολική Κρήτη, στο Νομό Λασιθίου.  Βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων, ανατολικά της Ιεράπετρας, πάνω στον νότιο οδικό άξονα που οδηγεί στη Σητεία.

Οι επισκέπτες μας λένε ότι η διαδρομή από το Ηράκλειο έως εδώ είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες  διαδρομές που έχουν δει στη ζωή τους! Είναι πράγματι μια πολύ όμορφη διαδρομή που διασχίζει το υπέροχο κρητικό τοπίο, ιδίως στο πιο γραφικό τμήμα της, μετά τον Άγιο Νικόλαο.

Ο Μακρύς Γιαλός μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ένα παλιό παραδοσιακό ψαροχώρι, που τις τελευταίες δεκαετίες μεταμορφώθηκε σε πολυσύχναστο, οργανωμένο τουριστικό προορισμό, ιδίως για τους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορεί να καλύψει όλες τις απαιτήσεις του επισκέπτη αφού, εκτός από τις υποδομές αναψυχής και διασκέδασης, διαθέτει επιπλέον τράπεζες, καταστήματα, φούρνους, σουπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, κομμωτήρια και είναι ουσιαστικά το εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Στο κέντρο του οικισμού και ιδίως στο πανέμορφο λιμανάκι θα βρείτε καλό φαγητό στις πολλές ταβέρνες και τα εστιατόρια αλλά και κάθε μορφής διασκέδαση, χαλαρή ή πιο έντονη, στα μικρά μπαράκια που λειτουργούν σε απόσταση αναπνοής από το κύμα!

Στην περιοχή αυτή μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει όλες τις επιμέρους ομορφιές που συναντά διάσπαρτες σε ολόκληρη την Κρήτη, καθώς ο Μακρύς Γιαλός συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τις παρθένες παραλίες, μαζί με τις οργανωμένες πλάζ αλλά και τα καταπράσινα βουνά δίπλα στις οργανωμένες αγροτικές καλλιέργειες.

Χαρείτε τις ανέσεις της οργανωμένης κεντρικής παραλίας του Μακρύ Γιαλού ή ανακαλύψτε τις δεκάδες ακόμη παρθένες και πεντακάθαρες παραλίες  που βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση από το κατάλυμά σας. Οι διακοπές στο Μακρύ Γιαλό μπορούν  να καλύψουν τις ανάγκες τόσο των οικογενειών, που αναζητούν πιο οργανωμένες περιοχές, όσο και των νέων που θέλουν διασκέδαση, θαλάσσια σπορ και δραστηριότητες.

Ανακαλύψτε τα πανέμορφα πευκόφυτα βουνά της περιοχής και επισκεφτείτε τα γραφικά χωριουδάκια που σκαρφαλώνουν πάνω στις πλαγιές και αναδύουν το μοναδικό άρωμα και τις ξεχασμένες γεύσεις της παλιάς Κρήτης.

 

Πώς θα έρθετε.

Στο Μακρυγιαλό φτάνετε από το Ηράκλειο, με αυτοκίνητο, ταξί ή λεωφορείο. Η απόσταση είναι 120 χιλιόμετρα και η οδήγηση διαρκεί περίπου 2 ώρες. Η διαδρομή μέχρι την Ιεράπετρα γίνεται από σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Από την Ιεράπετρα μέχρι το Μακρύ Γιαλό μένουν ακόμη 25 χιλιόμετρα με αρκετά καλό δρόμο. Η διαδρομή αυτή πηγαίνει παράλληλα με τις νότιες παραλίες της ανατολικής Κρήτης και σας αποζημιώνει με τη μοναδική θέα και τα υπέροχα αρώματα της Κρητικής φύσης.

Αν είστε στη Σητεία η απόσταση είναι μόλις 30 χιλιόμετρα καλού δρόμου. Η διαδρομή και από εδώ, που διασχίζει την ανατολική ενδοχώρα της Επαρχίας Σητείας και δεκάδες πανέμορφα χωριά, είναι και πάλι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.